Cum sa te feresti de publicitatea inselatoare pe internet

Internetul joaca astazi un rol esential in viata noastra, devenind , practic, o necesitate a vietii de zi cu zi. Oferind numeroase avantaje, internetul ne usureaza si ne imbunatateste viata, ajutandu-ne sa economisim timp si bani si punandu-ne la dispozitie oportunitati de dezvoltare, cum ar fi posibilitatea de a comunica cu oameni din intreaga lume, acces usor la informatii, servicii si tranzactii online.

Astfel, daca avem nevoie de o metoda sigura de a face un transfer bancar, putem opta pentru un transfer electronic, folosind aplicatia mobila Paxum.

Anunturile gratuite de pe internet si capcanele lor

Pe langa aspectele pozitive, internetul poate ascunde o serie de capcane, de care trebuie sa invatam sa ne ferim. Una dintre acestea este publicitatea inselatoare, care, prin modul de prezentare a produsului, induce in eroare consumatorul.

Ni s-a intamplat tuturor sa plasam o comanda pe internet, pe baza unui anunt gratuit de pe retelele de socializare si sa primim un produs care nu are nicio legatura cu cel prezentat in anunt.

Totodata, putem fi pacaliti in mediul online prin tehnica de phishing, prin intermediul careia persoane rauvoitoare incearca in mod fraudulos sa obtina informatii de la noi. Astfel, putem fi usor indusi in eroare sa partajam informatii sau sa dam bani, prin mai multe mijloace posibile, cum ar fi: anunturi gratuite si promotii fase, care ofera produse si premii inexistente, mesaje vocale sau apeluri telefonice false, ferestre popp-up inselatoare care ne anunta ca dispozitivul nostru are o problema de securitate, abonamente false si emailuri frauduloase.

De asemenea, putem aminti de cazul unor mari companii de vanzari online, care folosesc fotografii care nu le apartin pentru a-si promova produsele, inducand astfel in eroare consumatorii.

Putem vorbi, totodata, si de publicitatea abuziva, prin care se promoveaza produsele asa zise „minune”, la „un super pret”, disponibile „doar azi”, de care trebuie „sa profitam acum”, toate acestea reprezentand, desigur, capcane de care cosumatorii trebuie sa se fereasca.

In viata, nimic nu e gratuit

In cautarile noastre pe internet, am intalnit cu siguranta anunturi gratuite cu premii fictive, simplul cuvant „gratis” indemnandu-ne sa accesam cele mai indoielnice pagini online. Astfel, putem primi un anunt in care ni se spune ca am castigat un telefon de ultima generatie, noi neavand de facut decat sa platim transportul. Suntem apoi redirectionati pe o pagina care apartine unei companii de curierat, unde ni se solicita datele contului bancar. Cateva zile mai tarziu, constatam cu stupoare ca anumite sume de bani ne-au fost sustrase din conturi, fara a mai primi vreodata telefonul promis.

Bărbatul ține portofel din piele.

Cei ce au trecut printr-o astfel de experienta au invatat ca, in viata, nimic nu e gratuit si ca ar trebui sa verifice temeinic un site inainte de a-si introduce datele contului bancar.

In concluzie, nu exista niciun dubiu ca internetul ne-a facut viata mai confortabila, dar, in acelasi timp, acesta are si multe riscuri potentiale, pe care utilizatorii trebuie sa invete sa le ocoleasca.